بلوک ساختمانی

بلوک ساختمانی و معرفی انواع این محصول و کاربردهای آن

استفاده از بلوک‌ ساختمانی توسط انسان‌ها به دوران قبل از میلاد مسیح بر می‌گردد و نمونه‌های درخشانی مانند دیوار چین و اهرام ثلاثه مصر و کلوسیوم رم در تاریخ براین مدعا موجود است. بلوک ساختمانی تا سال 1830 اختراع نشده بود که در سال 1868 کارخانه سنگ فریر ساخت انواع بلوک‌های سیمانی را در شیکاگو آغاز نمود. استفاده از بلوک‌های سیمانی در دهه 1900 به اوج خود رسید. در سال 1902 بلوک سیمانی تو خالی توسط یک آمریکایی اختراع و به ثبت رسید. و از آن پس در بسیاری از پروژه‌های ساخت و ساز مورد استفاده قرار گرفت. بلوک‌ها یکی از مصالح پرکاربرد و در حین حال ضروری و مهم در ساخت ساز هستند، که همواره به عنوان مصالح پر کننده محسوب می‌شوند. بلوک‌ها از مواد مختلفی مانند بتن، سفال، یونولیت و … تولید می‌شوند. به طور کلی مواد تشکیل دهنده آن‌ها نباید روی بتن اثر شیمیایی داشته باشد. وزن یک بلوک کامل به طور متوسط تقریبا ۷ کیلو گرم است. از بلوک برای پر کردن فضای خالی بین تیرچه‌ها نیز استفاده می‌شود.

انواع بلوک ساختمانی:

 

بلوک‌ سیمانی معمولی

بلوک سیمانی به قطعاتی گفته می‌شوند که معمولا برای ساخت ساختمان‌ها یا دیوارها یا سقف‌ها کاربرد دارند. بلوک‌های سیمانی در اندازه‌ها و ابعاد و با مصالح متفاوتی بسته به نیاز ساخته می‌شوند، البته در سال‌های اخیر آن‌ها را در اندازه‌های استاندارد با ضخامت‌های استاندارد می‌سازند.

مزایا:

  1. سرعت بالا در اجرای دیوارچینی
  2. مقاوم در برابر آتش سوزی
  3. سطح صاف و عدم نیاز به مصالح پوششی
  4. از لحاظ قیمت نسبت به مصالح دیگر با صرفه تر است.

معایب:

کاهش استقامت بلوک در صورت مخلوط شدن با نمک و آهک

سیمانی

 

 بلوک سیمانی سبک:

بلوک سبک به بلوک‌هایی گفته می شود که چگالی آنها حداکثر ۱۷۰۰ کیلوگرم برمتر مکعب باشد. بلوک سبک از سیمان، ماسه، آب و سبک دانه های طبیعی یا صنعتی ساخته می‌شود. در صورتیکه که این بلوک ساختمانی چگالی اش بین ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب باشد به آنها بلوک نیمه سبک گفته می‌شود. سبک دانه های طبیعی به عنوان پوکه معدنی نظیر پوکه بستان آباد و پوکه قروهو سبک دانه های صنعتی به صورت رس منبسط شده (لیکا) و سبک دانه ها که الزامات استاندارد ملی ایران را برآورده می سازد قابل استفاده می باشد.

مزایا:

  1. وزن سبک
  2. سرعت بالا در اجرای دیوارچینی
  3. مقاوم در برابر آتش سوزی
  4. سطح صاف و عدم نیاز به مصالح پوششی
  5. از لحاظ قیمت نسبت به مصالح دیگر با صرفه تر است.

معایب:

کاهش استقامت بلوک در صورت مخلوط شدن با نمک و آهک

سیمانی سبک

بلوک لیکا

بلوک ساختمانی پوکه صنعتی یا بلوک لیکا از مخلوط سبک دانه با سیمان و آب به دست می‌آید. واژه لیکا از معنی دانه رس سبک منبسط شده گرفته شده است، وزن بلوک‌های بتنی دانه سبک اغلب کمتر از ۱۱۰۰ کیلو گرم بر متر مکعب است دانه های لیکا از انبساط خاک رس در کوره‌های گردان با حرارتی حدود ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد بدست می آیند. سبک دانه‌های لیکا ( پوکه صنعتی لیکا ) دارای شکل تقریبا گرد و سطح زبر و ناهموارند.

مزایا:

  1. این بلوک ها پایه سیمانی داشته و اتصال سنگ نما یا آجر با ملات سیمان ، روی سطح این بلوک به راحتی انجام می‌گیرد. توصیه می شود جهت چسباندن سنگ نما، از چسب های مخصوص استفاده شود.
  2. میزان جذب آب در بلوک‌های لیکا ، پایین تر از ۱۱ درصد می‌باشد.
  3. به علت لایه هوای میانی بلوک‌های لیکا ، عبور تاسیسات برقی و مکانیکی از درون دیوار ها ساده می باشد.

بلوک لیکا

بلوک پوکه معدنی :

 

بلوک ساختمانی پوکه معدنی همان طور که از نامش پیداست، پوکه ای است که از معدن استخراج می‌شود و همان خاکستر مواد آتشفشانی است، پوکه معدنی در نیمه شمالی کشور به وفور یافت می‌شود که همین امر باعث قیمت مناسب آن است، دو نوع از رایج ترین پوکه‌های معدنی، پوکه معدنی قروه و پوکه معدنی تبریز است بلوک‌های پوکه ای از مخلوط این دو نوع پوکه به نسبت‌های مشخص به همراه سیمان با عیار ۳۵۰ تولید می‌شود.

بلوک پرلکس

بلوک ساختمانی پرلکس از ترکیب فوم با سیمان و ماسه ریز دانه تشکیل می‌شود. اگر قصد دارید مصالح یا لوازم ساختمانی دیگری را جایگزین آجر نمائید می‌توانید از این بلوک استفاده کنید.

پرلکس

بلوک سفالی

بلوک ساختمانی سفالی یکی از پرکاربردترین انواع بلوک‌ که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد، بلوک سفالی می باشد. این بلوک‌ها در ابعاد مختلف تولید می‌شوند و در بخش های غیر باربر ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. از این بلوک‌ها در دیوار و سقف تیرچه بلوک استفاده می‌شود. از مزایای این گونه بلوک‌ها می توان به مقاومت آن‌ها در برابر آتش سوزی، استفاده به عنوان عایق حرارتی، استحکام کافی و صرفه اقتصادی آن‌ها اشاره کرد. در کنار مزایای نام برده استفاده از این بلوک معایبی نیز به همراه دارد. برای مثال استفاده از این بلوک در ساختمان سازی زمان اجرایی بالایی دارد. این بلوک‌ها از وزن بالایی برخوردار می باشند که می‌تواند باعث افزایش وزن ساختمان نیز شود.

مزایا:

  1. بلوک سفالی مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد، از این رو در برابر آتش سوزی تغییر شکل نمی دهد و منجر به گسترش آتش نخواهد شد.
  2. بلوک سفالی عایق خوبی برای صدا و حرارت است و استفاده از آن تا حد زیادی مصرف انرژی گاز را در ساختمان کاهش می دهد.
  3. بلوک سفالی از جمله مصالح قابل دسترس است که می توان در دیوارچینی از آن استفاده نمود.
  4. در دسترس بودن
  5. ارزان بودن

معایب:

  1.  زمان اجرای نسبتا طولانی
  2. آسیب به محیط زیست
  3. هنگام استفاده از این بلوک ها به یک لایه گچ و خاک ضخیم تر برای مسطح کردن سطح دیوار نیاز است.
  4. وزن بلوک سفالی کمی سنگین است، از این رو بار اضافی بر ساختمان وارد می کند.
  5. نفوذ بتن به داخل حفره های بلوک سفالی

بلوک سفالی

 

پلی استایرن

بلوک ساختمانی پلی استایرن با نام اختصاری GPPS که جهت مصارف عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرد، معمولاً بایستی دارای خواص نظیر مقاومت خوب در برابر حرارت، قدرت ضربه پذیری مناسب باشد. این پلی استایرن‌ها خواص دی الکتریکی و استحکام بالایی دارند به همین دلیل در مصارف الکتریکی کاربرد بالایی دارند. نام تجاری این محصول در بازار ایران کریستال می‌باشد. لوك‌هاي سقفي پل استايرن كه برخي فعالان ساختماني از آن به عنوان «آتش پنهان» نام مي‌برند، از نظر مراجع قانوني فعال در حوزه نظارت و كنترل بر ساخت و ساز، مصالح ساختماني، استاندارد محسوب نمي‌شود و استفاده نادرست از آن عواقب جبران ناپذبر را براي ساكنان ساختمان‌ها مي‌تواند به همراه داشته باشد.

مزایا:

  1. سبك بودن در قياس با ساير انواع بلوک ها
  2. مقاوم و پايدار در برابر زلزله
  3. صرفه جويي در مصرف مصالح گچ،خاك و آهن آلات
  4. مقاوم در برابر ضربه های احتمالی
  5. عايق صوتی و حرارتی

پلی استایرن

بلوک لیپر

بلوک ساختمانی لیپر نمونه ای از بلوک‌های سیمانی سبک می‌باشد، که از پرلیت که نوعی پوکه صنعتی است، ساخته شده است. از ویژگی های این بلوک‌ها می توان به عایق بودن آن ها اشاره کرد. در تولید این بلوک‌ها از روش اتوکلاو استفاده می‌شود. از مزایای این گونه بلوک‌ها می توان به عدم اشتعال پذیری و مقاومت بالای آن‌ها اشاره کرد. این بلوک‌ها قابلیت رنگ پذیری و برش نیز دارند.

 

تفاوت بلوک‌های ساختمانی

بلوک ساختمانی نقش موثری در مقاومت ساختمان‌ها ندارند و تنها به عنوان پر کننده‌ی قسمت‌هایی از بنا به کار گرفته می شوند. اما با این وجود لازم است تا بلوک‌ها فشار‌های ناشی از بتن ریزی و عبور و مرور را متحمل شوند. بلوک‌ها انواع مختلفی دارند که تمامی آنها از سفال، بتن، یونولیت و … تهیه شده و نبایست بر روی بتن تاثیرات شیمیایی داشته باشند. به طور معمول وزن متعارف یک بلوک 7 کیلوگرم می‌باشد. تمامی بلوک‌ها برای پر نمودن فضای خالی میان تیرچه‌ها به کار برده شده و برای انجام کارهای نازک کاری لازم است تا یکی از ابعاد آنها صاف باشد. بلوک‌های سفالی در وزن 7 کیلوگرم و بلوک‌های بتنی در وزن های ۱۱ تا ۱۷ کیلوگرم تولید می‌شوند. بلوک‌ها در انواع مختلف می‌توانند دارای ابعاد متفاوت بوده که کاربردی‌ترین بلوک ها بلوک‌های معمولی سیمانی، بلوک سبک سیمانی، بلوک سفالی، بلوک‌ لیکا، بلوک هبلکس یا بلوک بتن گازی می‌باشند. بلوک های پوکه معدنی اگر چه سبک بوده و از خاکستر آتشفشان به دست می آیند اما نسبت به بلوک‌های مدرن امروزی کاربرد زیادی ندارند و تنها در مناطق پر بارش مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

نکات مهم در انتخاب بلوک مورد نیاز  :

۱-در انتخاب بلوک‌ها بایستی به موارد زیر توجه شود.

۲- جنس بلوک‌ها بر روی بتن اثر شیمیایی نداشته باشد.

۳-ارتفاع بلوک‌ها تابعی از ارتفاعی کل سقف است. عرض بلوک‌ها بین ۲۰ الی ۲۵ سانتی متر باشد.

۴-وزن بلوک‌های سفالی هر عدد ۷ کیلو گرم و وزن بلوک‌های بتنی بین ۱۱ الی ۱۷ کیلو گرم باشد. در انتخاب وزن باید به کاتالوگ‌های کارخانه سازنده توجه شود.

۵-ضخامت جدار های عمودی و افقی بلوک‌های بتنی از ۱۵ میلی متر کمتر نباشد.

۶-حداقل محل نشیمنگاه بلوک ۱۷,۵میلی متر باشد.

۷-بلوک‌های سفالی عاری از ترک و دانه‌های آهکی بوده و رنگ آن‌ها کاملا یکنواخت باشد. سطوح بلوک‌ها کاملا صاف و عاری از خمیدگی باشد و سطوح خارجی بلوک‌ها جهت نازک کاری شیاردار باشد.

۸-جذب آب بلوک‌های سفالی بیشتر از ۲۰ درصد نباشد.

 

کارشناسان فروش مصالحی آماده‌اند تا با مشاوره رایگان در زمینه بلوک ساختمنی شما را راهنمایی کنند. برای تماس با ما می‌توانید از طریق صفحه ارتباط با ما اقدام کنید.

 

 

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *